Potensiell finans cocktail  

Potensiell finans cocktail   

 

Skagen fondene kan stå ovenfor en helomvending, og det til det bedre. Mange hundre investorer, aksjesparere og kunder er samlet på nyttårskonferansen i Oslo for å debattere markeder og strategier for det nye året. Rentemarkedet er på vei til å snu, etter tiår med rentefall både i Norge og internasjonalt. Og mye tyder på at økonomien går fremover med ventende oppgang flere steder. Det satses mer på råvare og finansaksjer verden over, og det vil Norge nyte godt av. Det er de typisk sykliske aksjene som nå er i vinden. Suksessen kan relateres til fremvoksende markeder i Brasil, Kina og Russland som tidligere har vært utsatt for høye kostnader, inflasjon og lav etterspørsel som resultat av dette. Ettersom selskapene har blitt dyktigere til å stabilisere kostnadene, har etterspørselen deretter økt. Inntjening per aksje (P/E) har derfor økt fra 16 til 20 fra forrige finanskrise.

 

Finans nedgang

 

Fondene har de siste årene mistet flere milliarder kroner fordi kundene har tatt utbytte på aksjene sine. Med en avkastning på 2,8% er det framgang for de over 80 milliardene som er forvaltet. Men det er fortsatt skepsis og noe usikkerhet. Spesielt i forbindelse med sjokkvalgene i England og USA det siste året. Det er usannheter som er spredt utover og skapt populisme. Dette påvirker aksjemarkedet i negativ retning.

Men som råvarenasjon er håpet likevel at de sykliske aksjene skal være i vinden i tiden fremover, og det er allerede mange indikasjoner på at det er smart å sette pengene sine i disse aksjene. Skagen fondene er forvalter av mange slike aksjer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *